17 april 2024

Een podcast beginnen?

Maar je hebt geen idee hoe je moet starten. Je hoort iedereen met zuivere microphone geluiden, dikke mengpaneel kortom studio equipment. Waar kan je het beste in investeren en welke andere audio spullen zijn goedkoper en bieden hetzelfde kwaliteit als duurdere producten, zodat het geluid en kwaliteit bijna evengoed is als een dure installatie.  Dit gaan wij jullie in deze blog vertellen wat wij hebben uitgezocht en aangeschaft om te starten.

5 maanden geleden…

Heeft Denny, Victor en ik benaderd om een podcast op te nemen met het idee dat mensen soort van erbij zijn als wij met elkaar hangen en praten. We hebben vaak de raarste en leukste gesprekken met elkaar. Misschien vinden mensen het wel leuk om hier een deel van uit te maken, nee hebben we, ja kunnen we krijgen. Onze onderwerpen lopen zo uiteen we praten voornamelijk over Geek, Tech, Games en vooral de meest random dingen.

Welke podcast apparatuur heb je nodig?
  • Microphones, Kabels, Stand & pop filter
  • Mengpaneel
  • Micro SD kaart (liefst een class-10 )
  • Headset
  • Edit software

We gaan er van op uit dat je alleen op audio gaat focussen. Wij hebben gekozen voor een XLR dynamic microphone, XLR zorgt ervoor dat de audioverbinding beter is en je hiermee eventueel multichannel kan opnemen. Zelf hebben we genoeg kennis in huis om een mengpaneel te bedienen en zijn de mengpanelen tegenwoordig zo gebruiksvriendelijk dat ze (bijna) fool proof zijn.

Microphone – Behringer XM8500

Wij hebben gekozen voor een microphone dat niet te duur was en toch de kwaliteit heeft om lekker naar te luisteren. De Behringer XM8500 wordt vergeleken met de Shure SM85, maar heeft een enorm klein prijsje voor de kwaliteit. Namelijk € 16,30. Ik weet wat je denkt, DAT KAN TOCH NIET! Luister en huiver naar de audio sample hieronder. Of luister naar 1 van onze podcast.

Er zijn ook combinatie pakketten beschikbaar met een microphone, Stand en kabel. Voor een mooi prijsje van € 30. Als popfilter hebben wij de t.bone gekocht. Popfilter is een geluidsfilter dit zorgt ervoor dat harde klanken zoals de P en de S minder hard in de microfoon worden opgepikt. Het zorgt er ook voor dat je spuug niet op de microfoon komt waardoor het levensduur van je microfoon omhoog gaat.
*Prijzen kunnen wisselen

Mengpaneel – Rode Rodecaster Pro

Het mengpaneel is een duur item maar noodzakelijk stukje hardware wat je nodig hebt om een goede podcast op te nemen. Wij gebruiken de Rode Rodecaster Pro, deze is speciaal gemaakt om podcasters het leven makkelijker te maken.

Je hoeft geen audio science figuur te zijn om het mengpaneel te bedienen. Er zitten 4 XLR mic poorten op, 4 6.3mm audio ingangen, 8 programmeerbare sound pads voor jingles en FX, ook zit er een bluetooth functie op dat je smartphone kan connecten en zo mensen kan inbellen tijdens een uitzending. Daarnaast zitten er nog meer opties op die wij ook nog aan het ontdekken zijn. Dit alles wordt opgenomen op een micro sd kaart die zich achterin het mengpaneel bevindt, het mooie hiervan is dat je geen computer nodig hebt om het mengpaneel te besturen zo kan je overal jouw podcast opnemen!

Headset – Beyerdynamic DT-770 Pro 80 Ohm

Je kan bijna elke headset gebruiken, de vraag is alleen hoe goed het geluid is wat eruit komt. Dit ervaart iedereen anders, voor de een is een € 10 headset fantastisch maar voor een ander is het verschrikkelijk. Voornamelijk gebruik je de headset om elkaar goed te verstaan tijdens de podcast zonder interventie van bijvoorbeeld een koe die in wei loeit, ook handig zoals in ons geval om inbellende mensen te kunnen verstaan zodat iedereen met het gesprek mee kan doen. 

Wij hebben gekozen voor de Beyerdynamic DT 770 Pro omdat het goed geluid heeft en betaalbaar is tegenover dezelfde presterende headsets. Veel podcasters, YouTubers en studio’s gebruiken deze Beyerdynamic puur vanwege de kwaliteit die de Beyerdynamic biedt.

Zorg ervoor dat je een 6.3mm jack meebestelt voor je Rodecaster ivm deze geen 3.5mm jack ondersteunt.

Editing programma – Audacity

Als je net zoals ons geen zin hebt om € 100.000 te betalen voor Adobe Creative Suit dan is Audacity een goed alternatief. Het is gratis, makkelijk in te stappen en zeker niet moeilijk te leren. Ik had helemaal geen editing achtergrond en nu ben ik ‘Joëlla’ de techgirl die elke week alle audio edit voordat het online wordt gepost. Mocht je toegang hebben tot Adobe dan is Audition het beste wat je kan gebruiken, Premiere Pro kan eventueel ook als je met video en geluid werkt.

Katjing!

Hoeveel gaat dit grapje nou *kosten? Als je alleen de podcast gaat opnemen dan ben jij met de bovenstaande setup ongeveer € 1100 kwijt. Maar doe het net zoals ons met z’n drieën, dan ben je ongeveer € 365 kwijt.

Investeren in goede hardware en audio is belangrijk. Je superpower is op dat moment je content en je geluidskwaliteit. Als 1 van de 2 niet goed is, haken je luisteraars snel af.

* prijs is gebaseerd op 3 personen podcast en zonder computer om op te editten

1 comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to top